Vergelijk.nl - de eerste vergelijkingssite van Nederland – verwijt EU Commissaris Verstager het gebrek aan daadkracht om tot een uitspraak te komen in het onderzoek naar de monopolypositie van Google Shopping. De website trekt deze conclusie precies een jaar nadat een toen wel daadkrachtige Euro Commissaris, Google een boete heeft opgelegd van 2,4 miljard euro in verband met machtsmisbruik en het bewust benadelen van vergelijkingssites. De oplossing die Google in september 2017 heeft ‘verzonnen’ om een extra boete te voorkomen wacht nu al negen maanden op een oordeel van de Europese Commissie. Vergelijk.nl heeft er geen enkele fiducie in dat er op korte termijn duidelijkheid wordt gecreëerd of deze Google-oplossing voldoende is en wordt geaccepteerd door de EC. Vergelijkingssites door heel Europa hebben tegen deze nieuwe variant op Google Shopping bij de Europese Commissie bezwaar gemaakt en wachten op een uitspraak.
Ben Kerkhof, oprichter van Vergelijk.nl: “We hebben de afgelopen negen maanden als een van de weinige vergelijkers deelgenomen aan intensieve gesprekken met Google waarin we alternatieve implementaties hebben voorgelegd, webwinkels en commissaris Vestager. Zelfs afgelopen dinsdag zijn wij bij haar op bezoek geweest. Maar wij moeten helaas concluderen dat er weinig voortgang lijkt te zitten in het onderzoek. De sporadisch berichtgeving vanuit Brussel zorgt ervoor dat wij ons grote zorgen maken. Het doet ons geloven dat Vestagers case-team zich alleen focust op hoe vaak consumenten een advertentie van een alternatieve vergelijker zien in Google Shopping in plaats van de daadwerkelijke werking en effecten van Google’s voorgestelde oplossing.”
Twee bezwaren Kerkhof: “Wij hebben twee bezwaren tegen deze nieuwe Google Shopping implementatie van Google. Zo vinden wij het onacceptabel dat Google een veilingssysteem hanteert maar is ons grootste principiële bezwaar dat consumenten via Google Shopping direct naar webwinkels worden geleid en niet meer op de website van Vergelijk.nl terecht komen. Zo kan Vergelijk.nl consumenten bijvoorbeeld niet kennis laten maken met haar innovatieve “offline” vergelijker (waarin zowel prijzen van webwinkels als fysieke webwinkels in de buurt worden vergeleken). Een van de belangrijkste reden voor de EC om Google terug te fluiten was immers dat door haar monopolisten gedrag innovatie van andere vergelijkers teniet werd gedaan.
Wij hopen dat er een einde komt aan het gebrek aan besluitvorming zodat er nu daadwerkelijk duidelijkheid komt voor alle marktpartijen.”
Comments