In tegenstelling tot de heersende opvatting hoeven zieke flexwerkers niet vaker arbeidsongeschikt te raken dan vast personeel. Dit blijkt uit een analyse van Acture. De grootste private uitvoerder van de sociale zekerheid in Nederland vergeleek zijn WIA-instroomcijfers tot en met 2016 met die van UWV. Hieruit blijkt dat de instroom van flexkrachten bij Acture op hetzelfde niveau ligt als die van vaste krachten in de rest van Nederland. En dus niet 1,5 keer hoger, zoals in de laatste gesplitste cijfers die UWV hierover publiceerde. Acture bespaart werkgevers zo miljoenen aan WGA-uitkeringen en houdt werknemers aan het werk in plaats van langdurig arbeidsongeschikt.
Volgens de wet wordt een werknemer na twee jaar ziekte gekeurd om te bekijken of hij in aanmerking komt voor een WIA-uitkering. Flexwerkers worden hierbij gezien als grote vervuilers. Zij komen namelijk veel vaker dan werknemers met een vast arbeidscontract terecht in de WGA, de regeling voor deels arbeidsongeschikten. Volgens de laatste
gesplitste cijfers van UWV zelfs 1,5x vaker. Als grootste aanleiding daarvoor wordt het ontbreken van een relatie met een werkgever gezien. De cijfers van Acture tonen echter aan dat dit met de juiste aanpak prima is op te lossen.
Private uitvoerder kan werkgeversrol vervullen
Maudie Derks algemeen directeur van Acture: “Niemand wil graag ziek zijn. En niemand wil uiteindelijk een beroep doen op de WGA. De werknemer niet, de werkgever niet. Dus is het zaak te voorkomen dat mensen met welk contract dan ook in de WGA belanden. Flexwerkers hebben wat dat betreft een ‘slechte naam’ omdat ze de WGA zouden vervuilen. Maar onze cijfers bewijzen dat je als private uitvoerder van de Ziektewet wel degelijk de werkgeversrol kunt uitvoeren en op ‘gelijk niveau’ kunt uitkomen als bij werknemers met een vast contract. De sleutel ligt bij actieve begeleiding tot aan herstel, zoals inzet van jobcoaches die mensen ondersteunen om werk te vinden. Met een gerichte aanpak op ieder moment van de twee jaar Ziektewet breng je de instroom van flexwerkers op hetzelfde niveau als die van werknemers met een vast contract. Dat is hard nodig, want je moet beseffen dat één WGA-dossier tenminste € 100.000 kost. Wij hebben het hier over tientallen mensen die niet instromen in deze regeling voor langdurige arbeidsongeschiktheid, maar juist weer aan het werk gaan. Dat levert hen directe inkomsten op en bespaart de Nederlandse samenleving miljoenen.”
Acture gaat secuur om met zieke flexwerkers
Derks: “De laatste tijd is er kritiek geweest op de werkwijze van Acture. Daarom hebben wij onze werkwijze onafhankelijk laten onderzoeken. De verbeterpunten die de onderzoekers adviseren voeren we nu door. Maar laat ik één ding duidelijk stellen: wij gaan zeer secuur om met onze zieke flexwerkers. Samen willen we namelijk hetzelfde: herstel en terug in het arbeidsproces. Het onderzoek heeft aangetoond dat er bij Acture geen sprake is van systematische druk.”
Een management summary van het onderzoek naar de werkwijze van Acture is hier te downloaden.
Comments